Peruspilarit

Mitä Jumala meiltä haluaa? Se tiivistyy peruspilareihin, joita on viisi: uskontunnustus, rukous, almut, paasto ja pyhiinvaellus.

Uskontunnustus

Muslimiksi tullaan uskomalla: "Ashhadu an la ilaha illal-lah wa ashhadu anna Muhammedan rasulallah" eli "Minä todistan, ettei ole muuta palvomisen arvoista jumalaa kuin yksin Allah ja Muhammad on Hänen profeettansa". Sen merkitys pitää tietysti ymmärtää: Allah on ainoa Kaikkivaltias, kaikkitietävä Luoja, eikä Hänellä ole ketään vertaista. Muhammad on viimeinen profeetta Adamista alkaneessa profeettojen ketjussa, jossa kaikki opettivat samaa uskontoa, Allahin sanaa, mitään siitä poisottamatta, mitään siihen lisäämättä. Muhammad (rauha hänelle) on meidän esikuvamme ja esimerkkimme, miten noudattaa Allahin sanaa ja elää Hänen tahtonsa mukaisesti.

Almuvero

Muslimin, jolla on tietty määrä omaisuutta, kuuluu maksaa vuosittain pientä avustusta vähäosaisemmille ja puutteessa eläville. Se vie häntä kauemmas oman edun tavoittelusta ja saa tuntemaan lämpöä heikko-osaisempia, usein huonommat eväät elämään saaneita kohtaan. Näiden sydämessä se herättää toivon paremmasta tulevaisuudesta ja tuo heille kokemuksen, että he ovat merkityksellisiä, huomionarvoisia.

Vaikka Profeetta Muhammad (rauha hänelle) oli nuorena menestynyt liikemies, hän oli aina vaatimaton ja valmis antamaan omastaan muille. Kun muslimiyhteisö tarvitsi häntä Medinassa, hän jätti omaisuutensa Mekkaan ja näki joskus nälkääkin, mutta ei koskaan katkeroitunut, vaan oli kiitollinen Jumalalle. Oman köyhyytensä aikanakin hän antoi vähästään heikko-osaisille kokien tekevänsä vain velvollisuutensa, pyytämättä ja odottamatta koskaan mitään vastineeksi. Hän oli orpojen, leskien ja muiden puutteenalaisten sankari.

Almuvero on yksi islamin muodostavista viidestä peruspilarista ja kiteyttää jotain olennaista sanan "muslimi" merkityksestä.

Mitä Jumala sanoo Koraanissa almujenannosta?

Rukoilkaa säännöllisesti ja antakaa almuja!
(Koraani 2:110)

Ibn 'Abbas kertoi Ibn az-Zubayrille:
"Kuulin Profeetan (rauha hänelle) sanovan: 'Se ei ole uskova, joka täyttää vatsansa, kun naapuri on nälkäinen.'"
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 6, Hadith 112, autenttinen)

Paasto Ramadanina

Kun muslimit profeetta Muhammadin (rh) aikana muuttivat Mekasta Medinaan, siitä alkoi islamilainen ajanlasku, jonka 9. kuukausi on Ramadan-kuukausi. Silloin pidättäydytään ruoasta, juomasta ja seksistä aamunsarastuksesta auringonlaskuun saakka. Ramadan tulee erityisesti käyttää lähentämään omaa suhdetta Luojaan ja kehittämään itsessään muslimille tärkeitä piirteitä: empatiakykyä, pitkäpinnaisuutta ja itsehillintää. Ramadan on tehokasta aikaa oppia asettumaan ruoanpuutteesta kärsivien köyhien ja vähäosaisten saappaisiin, mikä opettaa kiitollisuutta Allahille.

Auringonlaskettua syödään kevyesti, esim. taateleita ja vettä, rukoillaan auringonlaskun rukous (arabiaksi Maghrib) ja sitten syödään kylläisemmin. Ennen aamunsarastusta syödään vielä toinen ateria, joka on syötävä loppuun ennen kuin aamu sarastaa.

Ramadan on muutenkin erityinen mahdollisuus pysähtyä tekemään kaikenlaisia palvonnantekoja, rukoilemaan ahkerammin, antamaan hyväntekeväisyyttä ja lukemaan Koraania. Näillä tavoin Ramadanista voivat saada paljon irti myös ne, jotka eivät voi (esim. sairauden vuoksi) paastota.

Ramadanina ensimmäisenä mielessä ei saa olla "milloin päästään syömään?", vaan "miten minusta tulisi vilpittömämpi, epäitsekkäämpi ja miten muistaisin enemmän Jumalaa arjessani?" Ei ole tarkoitus, että edistysaskeleet jäävät vain Ramadaniin, vaan että ne olisivat pysyviä.

»Ramadaan» on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai, matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi, - jotta paastopäivienne luku täyttyisi ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia.
(Koraani 2:185)

Pyhiinvaellus

Jokaisen siihen kykenevän muslimin tulee kerran elämässään tehdä pyhiinvaellus Mekkaan. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla, köyhät ja rikkaat, ja tekevät samat pyhiinvaellusriitit profeetta Muhammadin (rh) esimerkin mukaisesti. Näitä riittejä on mm.

  • pyhäkön, Kaaban, kiertäminen seitsemän kertaa.

  • Paholaista kuvastavien pylväiden heittäminen kivillä eli Paholaisen symbolinen kivittäminen. Tämä kuvastaa sitä, miten profeetta Abraham (rh) vastusti Paholaista, joka yritti houkutella häntä tottelemattomuuteen Jumalalle.

  • kävely seitsemän kertaa Safa- ja Marwa-kukkuloiden väliä, jota Abrahamin vaimo Hajar juoksi etsiessään vettä lapselleen.

Koraanissa sanotaan seuraavaa:

Pyhiinvaellus tapahtuu vain määrättyinä kuukausina; jos joku päättää suorittaa pyhän matkan näiden kuukausien aikana, olkoon häneltä yhteys naiseen, laittomuus ja riita pyhiinvaelluksen aikana kielletty. Mitä hyvää teettekään, Jumala tietää sen. Ja varustautukaa matkaeväillä. Paras matkaeväs on jumalanpelko; täyttäkää velvollisuutenne Minua kohtaan te, joilla on ymmärrys.
(Koraani 2:197)

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita